
Sastojci 10 osoba
4 kom jaja
1 čaša šećera (čaša je od 2 dcl)
2 kom vanil šećera
1 čaša čvrstog jogurta
500 gr posnog sira
1 čaša kukuruzne krupice
1 čaša pšenične krupice
2 žlice škrobnog brašna (gusnela ili gustina)
1/2 čaše maslinovog ulja
2 čaše kuhane buće
5 kom jabuke
1/2 šalice grožđica
1/2 šalica brusnica
i ostalog voća po želji, suhog ili svježeg
sok od 1 limuna
Priprema
1.
Najprije kuhati narezanu buću ( imala sam butternut), ne mora do kraja, a za to vrijeme rezati jabuke na sitne kockice i poprskati ih sokom od limuna, da ne potamne. Ostalo suho voće ( grožđice i brusnice u mom slućaju) namočiti u toplu mješavinu ruma i vode.
Jaja i šećer i vanil šećer smiksati u pjenastu smjesu, staviti malo soli, dodati jogurt, sir i maslinovo ulje i sve ponovo lagano pomiješati.
U tu smjesu usuti kukuruznu i pšeničnu krupicu i kukuruzni škrob (gusnel ili gustin) u koji smo prethodno umiješali žlicu sode bikarbone. Može se koristiti i prašak za pecivo, ali soda bikarbona je puno zdravija, jer nije kemijski proizvod, a efekat je isti.
Svježe i suho namoćeno voće i buće pomiješati u jednoj većoj posudi, jer toga ima dosta, i posuti s malo brašna da se međusobno ne lijepi i da u smjesi ostaje ravnomjerno raspoređeno, da ne padnu na dnu kolača.
Sada nam preostaje samo da lagano pomiješamo obje smjese i nalijemo u pripremljenu tepsiju. Poravnam smjesu i ponekad posipam sezamom i mljevenim sjemenkama lana, ali uglavnom ni s čim.
2.
Ja obavezno stavljam maslacem namašćeni pekpapir, koji ostavljam da viri iz kalupa, iz razloga, koji spominjem gotovo u svakom svom receptu gdje nešto pečem u kalupima, da mogu kad je sadržaj pečen i malo prohlađen, primiti za papir i sve zajedno staviti na dasku ... jednostavno zato da kolač, lazanje, pite i razne pogače, mogu lijepo izrezati, bez da mi smetaju stranice tepsije.
Stavljam na srednji nivo u prethodno zagrijanu pećnicu na 200⁰C na 40 -45 min, odnosno dok se ne dobije lijepa zlatna boja.
3.
Kad se prohladi, ne ohladi skroz, razrežem na kocke i serviram s preljevom od kupina ili višanja, kojih još imam napravljenih. A kad serviram hladnu, koja je jednako fina, često istučem šlag od slatkog vrhnja i ukrasim ga sa sjeckanim orasima, bademima, lješnjacima, ali nažalost ne sebi. Ponekad samo posipam štaubom. Ali tu postoji mnoštvo mogućnosti i samo dajte mašti na volju.
Ova smjesa iz recepta je obilna. Meni je taman za veliku tepsiju 25x40 cm, tako da je zlijevka debela i da se vide lijepi šareni sastojci u njoj.
Kad želim manje, stavljam pola smjese i u manju tepsiju.
4.
Isto je fina i brže pečena ako se smjesa razlije u onu veliku tepsiju od pećnice.
5.
Radila sam sve varijante i sa svim kombinacijama voća, ono koje sam u momentu izrade imala pri ruci ili u frižideru, i sa svim smo bili zadovoljni.
A najbolja je kad ima puno raznolikog voća, svježeg i sušenog i orašastog.
Nema komentara:
Objavi komentar