subota, 19. ožujka 2016.

Čokoladni rum kolač s kremom od kokosa



Sastojci
Čokoladni biskvit:
150 g maslaca
150 g tamne čokolade
4 jaja
100 g šećera
2 rum šećera
1 žlica ekstrakta vanilije
150 g brašna
1 žličica praška za pecivo
50 g kakaa
Preljev:
1 žlica kakaa
2 žlice ruma
4 žlice mlijeka
Krema:
200 ml slatkog vrhnja
150 g bijele čokolade
100 g kokosa
Ostalo:
kokos za posipanje

Priprema
1.
Biskvit:
Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Kalup za kruh (moj je 27x8 cm) namazati maslacem pa obložiti papirom za pečenje.
Maslac i nasjeckanu čokoladu otopiti na pari pa ohladiti. Jaja umutiti sa šećerima u pjenastu smjesu. Dodati vaniliju i otopljenu čokoladu. Na kraju lagano umiješati prosijano brašno s praškom za pecivo i kakaom. Ne miješati dugo, tek toliko da se smjesa poveže.
Smjesu izliti u kalup i staviti peći oko 50 minuta (provjeriti drvenim štapićem). Kolač ohladiti u kalupu. Izvaditi ga na pladanj, izbockati vilicom ili čačkalicom, preliti ga preljevom, namazati kremom i posuti kokosom. Staviti ga u hladnjak na par sati.
2.
Preljev:
 Kakao, rum i mlijeko dobro promiješati u zdjelici da se dobije glatka smjesa bez grudica.
3.
Krema:
Vrhnje ugrijati do točke vrenja pa preliti po komadićima nasjeckane bijele  čokolade. Ostaviti par minuta pa promiješati da se dobije krema. Na kraju dodati kokos.
Posluživanje
Recept je odavde. Kolač nije puno sladak pa se po želji može dodati i više šećera. U original receptu ga nema uopće, ali ja sam ga stavila da ne bi bio gorak od tamne čokolade i kakaa.
Ako kolač radite za djecu, rum u preljevu zamijenite s mlijekom.

Nema komentara:

Objavi komentar