
Sastojci
Solja je od 250ml
Kore
200g putera
2.5 solje secera
4 jaja (bjelanca i zumanca odvojena)
150g cokolade za kuhanje (rastopljena sa 2 kasike vode)
2.5 solje brasna
1 Praska za pecivo Docela
prsohvat soli
400ml mlijeka
Smjesa sa malinama
300g zaledjenih malina
1 solja secera
1/4 solje vode
2 kasike gustina
Cokoladna krema
500g mlijecne cokolade
3 solje slatkog vrhnja
Čokoladna glazura
100g cokolade
4 kasike ulja
Priprema
1.
Kore se peku u 28cm plehovima. Mikserom mutiti puter i 2 solje secera dok ne postane kremasto. Dodati 4 zumanca, jedno po jedno. Dodavati pomalo istopljenu cokoladu. U drugoj zdjeli pomjesati brasno i prasak za pecivo (prosijati ili izmiksati sa zicom za mucenje kolaca). Dodati brasno i mlijeko naizmjenicno.
Umutiti bjelanca sa 1/2 solje secera. Dodati iz tri puta u cokoladnu smjesu; mjesati rucno nakon svakog dodavanja. Smjesu podijeliti na dva pleha; peci na 180C pola sata.
Maline:
Pomjesati vodu i gustin u maloj serpi. Dodati maline i secer, dobro izmjesati, staviti da prokuha. Neprestano mjesajuci kuhati 1-2 minute. Pokriti i ostaviti da se ohladi.
Cokoladna krema:
Izlomiti cokoladu u zdjeli za mucenje. Slatko vrhnje ugrijati ali ne kuhati nego cim je blizu da prokuha skloniti s vatre. Preliti cokoladu, sacekati jednu minutu i zatim mjesati da se cokolada istopi. Ohladiti, prekriti plasticnom folijom i ostaviti u frizider na nekoliko sati.
Glazura:
Staviti u mikrovalnu na jednu minutu, mjesati dok ne postane glatko.
2.
Nozem odvojiti stranice kora od pleha. Prevrnuti pleh na tacnu za posluzivanje torte. Skinuti papir za pecenje sa kore. Staviti obruc od kalupa za torte i stegnuti oko kore. Prvo staviti smjesu sa malinama. Izvaditi cokoladnu kremu iz frizidera i umutiti mikserom dok ne postane kremasto. Ostaviti jednu solju cokoladne kreme na stranu a ostatak staviti preko malina, poravnati. Drugu koru prevrnuti na vecu tacnu, staviti preko cokoladne kreme tako sto cete nageti tacnu sa korom da jednostavno sklizne. Ove kore su teske i moraju se trasnfer pazljivo. Ostaviti u frizider na nekoliko sati, a najbolje preko noci.
Odstraniti obruc. Premazati tortu sa ostatkom cokoladne kreme. Preliti glazurom. Za dodatno ukrasavanje mozete koristiti umuceni slag.
Nema komentara:
Objavi komentar