
Kozje mlijeko spada u najzdravije namirnice. Njegovi sastojci imaju najveću sličnost s majčinim mlijekom.Stari narodi su preporucivali ga za jačanje imuniteta, liječenje i jačanje pluća, kao i protiv tuberkuloze.
Kozije mlijeko se može koristiti:
borbi protiv stresa, bronhitisa, alergija,
smanjuje rizik za nastanak karcinoma pluća, a mogu ga piti i dijabetičari.
Sadrži vitamine B1, B2, B6, B12, Kalija ima 134 posto više, dok je bakar u četverostrukom većim koncentracijama. Obiluje i mineralima kalcijem i fosforom koji su važni za čvrstoću kostiju, kao i cinkom i selenom, snažnim antioksidansima bitnim za održavanje imuniteta. Mlijeko se preporučuje i osobama koje pate od anemije uzrokovane nedostatkom željeza u krvi.
Kozje mlijeko nije preporučljivo zagrijavati na temperaturama višim od 48°C, budući da kod temperature od 54°C većina enzima ugiba. Iz istih razloga ne bismo smjeli nikada piti pasterizirano mlijeko. Najbolje je piti kozje mlijeko netom što je podojeno, ako je ikako moguće, prije nego što se ohladi, a ako se čuva u hladnjaku, dobro zatvoreno, može izdržati u vrlo dobrom stanju jedan do dva dana.
Nema komentara:
Objavi komentar